Title Image

Budapest új körútja

Budapest új körútja

 

 

Az Új Duna-híd megépítése teljes mértékben átformálhatja Dél-Pest és Dél-Buda városképét. Napjainkban is érzékelhető, hogy a város fejlődési csomópontja egyre inkább délre tolódik. A jelenleg elsősorban ipari funkciókkal ellátott, komoly fejlesztési potenciállal és kihasználatlan barnamezőkkel rendelkező terület a hídnak és a kapcsolódó úthálózatnak köszönhetően a jövő új, élhető és fenntartható budapesti városnegyede lehet, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a hídhoz kapcsolódó úthálózat is városias karakterrel épüljön meg.

 

A környék – leendő – lakói és dolgozói élhető, biztonságos, és zöldfelületekkel gazdagon ellátott infrastruktúrát használhatnak a jövőben. Az új körút egyenértékű eljutási lehetőséget biztosít mind a gyalogos, a kerékpáros, mind az autós forgalomnak, csak úgy, mint a közösségi közlekedéssel utazóknak.

Az új útszakaszok jellemző keresztmetszeteit az alábbi ábrák szemléltetik:

A Fehérvári úttól induló új úthálózat kialakításánál kifejezett szempont volt, hogy az vegye figyelembe a leendő városfejlődést ezen a területen, és az itt a jövőben létrejövő lakónegyedekhez, irodaházakhoz biztosítson megfelelő eljutást és környezetet.

 

Az új budapesti körút kulcseleme az a tervezett villamoskapcsolat is, amely a hídon keresztül összeköttetést kínál Dél-Pest, Csepel és Buda között. A közösségi közlekedés és az autós forgalom azonos prioritást élvez a hídon és a kapcsolódó útszakaszokon is, a kétoldali kerékpárút, valamint a széles járdák pedig biztosítják, hogy az utazók kötöttségek nélkül választhassák ki a számukra legmegfelelőbb közlekedési módot.

Új Ráckevei-Soroksári Duna-ág feletti híd – tervező: FŐMTERV

A városi terek ugyanakkor nem kizárólag áthaladásra szolgálnak. Az új körút mentén fasorok és zöldterületek jönnek létre, a hídfők környezete és a hídon található kilátópontok pedig városi találkozóhellyé válhatnak. Az esztétikus, a modern építészet eszköztárát felhasználó városi terek mindenki számára akadálymentes használatot biztosítanak, legyen szó egy Duna parti piknikről, vagy egy gyors átszállásról a csepeli, vagy ráckevei hévre.

 

Budapest új körútja a várostervezés széles eszköztárát használja fel arra, hogy katalizátora legyen egy új, modern, fenntartható és élhető városnegyed kialakulásának, amely méltó módon egészíti ki Budapest legújabb, sztárépítészek által tervezett hídját.

[mapsvg id="7718"]