Title Image

Új hídon új villamos

Új hídon új villamos

 

 

Az új Duna-hídon 2×2 közúti sáv mellett kétvágányú villamost is tervezünk, emellett mindkét oldalon széles kerékpárút és kényelmes, akadálymentes járda szolgálja majd a közlekedőket.

 

Az új Duna-hídon Budapest történetében először épül közvetlen villamosösszeköttetés Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervek szerint a csaknem 4 kilométer hosszú, akadálymentes megállókkal épülő a villamospálya a Fehérvári út és a Gubacsi út között épül majd ki.

Új Duna-híd – tervező: UNStudio, BuroHappold

Új Ráckevei-Soroksári Duna-ág feletti híd – tervező: FŐMTERV

A hídon a Határ úti metróállomás felől a Határ úton és a Gubacsi úton az új nyomvonalra érkező vonal közlekedhet, amely Budán a Fehérvári úton észak felé csatlakozik a budai villamoshálózatba és annak részeként bekapcsolja a főbb budai csomópontokat (Móricz Zsigmond körtér, Széll Kálmán tér). A villamosról közvetlen átszállás nyílik a Soroksári útnál a H6-os, a Weiss Manfréd útnál pedig a H7-es hévre.

A híd és a villamospálya összekapcsolja a déli városrészeket, jelentősen csökkenti a Belváros autóforgalmát, valamint elősegíti a térség rozsdaövezeteiben tervezett területfejlesztéseket.

 

A konkrét viszonylathálózatról és menetrendekről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) dönthet majd, de az előzetes, a BKK-val egyetértésben végzett vizsgálatok már elkészültek.

 

A híd és a villamospálya összekapcsolja a déli városrészeket, jelentősen csökkenti a Belváros autóforgalmát, elősegíti a térség rozsdaövezeteiben tervezett lakó- és zöldfejlesztéseket.

Új Duna-híd – tervező: UNStudio, BuroHappold