Title Image

Új közlekedési tengely, élhetőbb város

Új közlekedési tengely, élhetőbb belváros

 

 

Az Új Duna-híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. A kerületek között jelentősen csökkenő utazási idő lehetővé teszi, hogy az érintett településrészek lakói számára valós alternatíva legyen a másik kerületben dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni.

 

Az Új Duna-híd a jövőben ugyanakkor nemcsak összekötő, hanem egyfajta kapuszerep funkciót is betölt majd a tervek szerint. Azáltal ugyanis, hogy egy új átkelőhely jön létre, a Duna keresztezéséhez immáron nem kell a belvárosi hidakat igénybe venni. Pusztán a híd megépítése, és a létrejövő új közlekedési kapcsolat azzal jár, hogy a belvárosi forgalom ~35.000-40.000 járművel csökkenhet naponta. Ha ezek mellett olyan, a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozó kiegészítő intézkedések is történnek, amelyek a belváros (például a rakpartok, vagy a Rákóczi út) forgalomcsillapítására irányulnak, akkor ez a szám még tovább, akár több, mint 50.000 járműre is emelkedhet naponta. Ennek az az oka, hogy az M1-M7 felől az Egér úton és az Andor utcán Budapestre érkező autók a jövőben elkerülhetik a Rákóczi hidat, és az új hídon haladhatnak. Azáltal, hogy a Rákóczi híd délről érkező forgalma csökken, a Rákóczi híd a jövőben a Petőfi híd és az Erzsébet híd forgalmának átvételében is nagyobb szerepet tölthet be.

 

A fentiek együttesen jelentős életminőség javulást eredményezhetnek, elsősorban a Nagykörúton belüli városrészek lakói számára.

 

 

A dél-budapesti területek számára is pozitív változásokat hoz a híd megépítése, hisz az egyes városrészek közötti eljutás útvonala és ideje drasztikusan lerövidül, ezáltal a károsanyag-kibocsátás jelentősen csökken.

 

És ha már fenntartható közlekedés: a híd teljes úthálózatának tervezése során kiemelt szempont, hogy a közösségi közlekedést az autós forgalommal egyenrangúként kezelő, biztonságos gyalogos és kerékpáros infrastruktúrával rendelkező úthálózat alakuljon ki, Budapest új, belvárosias jellegű körútja szülessen meg.